Aģitācija
KNAB

Šodien, 7. jūlijā, Latvijā sākas priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, kas ilgst līdz vēlēšanu dienai – 29. augustam.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atgādina, ka šajā periodā ir noteikti stingri priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumi, tostarp attiecībā uz priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu, kas par maksu publicēti elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, preses izdevumos, publiskajās vietās un internetā. Aģitācijas veicējiem, t.sk. politiskajām partijām, to apvienībām un deputāta kandidātiem, ir atļauts izvietot apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju tikai pie tiem reklāmas pakalpojumu sniedzējiem, kuri likumā noteiktajā termiņā ir deklarējuši priekšvēlēšanu aģitācijas izcenojumus.

Tādējādi reklāmas pakalpojumu sniedzējiem, kas plāno izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus preses izdevumos, publiskajās vietās un internetā, līdz piektdienai, 10. jūlijam, jāiesniedz KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumi. Visi iesniegtie reklāmdevēju izcenojumi ir publicēti KNAB tīmekļa vietnē www.knab.gov.lv.

Savukārt laika periodā no vēlēšanu izsludināšanas dienas, t.i., no šodienas, līdz ārkārtas vēlēšanu dienai gan aģitācijas veicējiem, gan reklāmas pakalpojumu sniedzējiem ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā pēc aģitācijas materiālu izvietošanas līgumu noslēgšanas jāiesniedz KNAB paziņojumi par paredzamo priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu vai pasta pakalpojumu sniegšanu.

Tāpat KNAB atgādina, ka politiskajām partijām, kas plāno piedalīties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, ir noteikts priekšvēlēšanu aģitācijas limits. Proti, konkrētajās vēlēšanās partija vai to apvienība, kas iesniegs deputātu kandidātu sarakstu, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai un labdarības, sponsorēšanas pasākumu un dāvinājumu (ziedojumu) veikšanai drīkstēs izlietot ne vairāk kā 171 706,89 eiro.

Par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas perioda pārkāpumiem KNAB aicina ziņot. To iespējams darīt vairākos veidos, t.sk. bezmaksas lietotnē “Ziņo KNAB!”, pa KNAB diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80002070 vai rakstiski uz biroja e-pasta adresi knab@knab.gov.lv.