Kriminālprocesuālās darbības

Šodien, 28. septembrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdz Ģenerālprokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu fizisku personu par kukuļa došanu lielā apmērā un vienu fizisku personu – par kukuļa piesavināšanos lielā apmērā.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2019. gada 12. aprīlī un veica pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamiem Krimināllikuma 323.panta otrās daļas un 321. panta trešās daļas noziedzīgiem nodarījumiem, t.i., par kukuļdošanu lielā apmērā un par kukuļa piesavināšanos lielā apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka 2019.gada aprīlī kāda uzņēmuma dalībnieks nodeva fiziskai personai kukuli 150 000 eiro apmērā, lai tā, savukārt, šo kukuli nodotu Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) amatpersonai. Kukuļošanas mērķis bija panākt, lai tiktu noslēgts līgums par labu attiecīgajam uzņēmumam un tas saņemtu Eiropas Savienības struktūrfonda līdzfinansējumu. Fiziskā persona, kas nav CFLA darbinieks, kukuli nenodeva CFLA amatpersonai, bet pati to piesavinājās.

KNAB pēc krimināllietas materiālu nosūtīšanas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūrai kā procesa virzītājam ir jālemj par krimināllietas virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Vienlaikus KNAB uzsver, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.