Izglītošana
4K pasākumā uzsver iekšējās pretkorupcijas kontroles nozīmi un nepieciešamību publiskā un privātā sektora organizāciju darbībā

Rīt, 8. decembrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar Valsts administrācijas skolu (VAS) aicina valsts iestāžu, pašvaldību un tām piederošo kapitālsabiedrību, kā arī privātā sektora pārstāvjus un citus interesentus piedalīties Starptautiskajai pretkorupcijas dienai veltītajā tiešsaistes konferencē “4K” par organizāciju iekšējās pretkorupcijas kontroles lomu korupcijas risku novēršanā valsts un pašvaldību izsludinātajos konkursos.

Pandēmijai ietekmējot ekonomisko izaugsmi un samazinot tās aktivitāti, uzņēmumu darbībai īpaši būtiski ir valsts un pašvaldību iepirkumi, kas nodrošina pasūtījumus. Gan pašreizējos Covid-19 krīzes, gan ikdienas apstākļos aktuāls ir jautājums, kā panākt, lai valsts un pašvaldību finanšu resursi, kas būtībā ir visas sabiedrības finanšu resursi, tiktu izlietoti maksimāli saimnieciski, godprātīgi un visas sabiedrības interesēs. Abas iesaistītās puses – gan pasūtītāju, gan piegādātāju jeb pretendentu – no iekļūšanas koruptīvos darījumus, par ko draud kriminālatbildība, var pasargāt efektīva, uz reāliem riskiem balstīta iekšējās pretkorupcijas kontroles sistēma.

Lai meklētu risinājumus, Starptautiskās pretkorupcijas dienas ieskaņā KNAB sadarbībā ar VAS aicina uz diskusiju augsta līmeņa ekspertus gan no publiskā, gan privātā sektora. Diskusijā piedalīsies KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāja Dace Gaile, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola un PwC Latvija valdes priekšsēdētāja, Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes locekle Zlata Elksniņa-Zaščirinska. Pasākuma moderatora lomu uzņēmies Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis un SIA "Tet" padomes loceklis Jānis Brazovskis.

Diskusijas dalībnieki savstarpēji pārrunās problēmjautājumus, kas saistīti ar organizāciju iekšējo kontroli, tostarp, kas ir galvenie kavēkļi, kuri traucē ieviest kvalitatīvus, mērķorientētus pretkorupcijas pasākumus. Tāpat diskusijā spriedīs par to, ko valsts pārvalde, pašvaldības, privātie uzņēmumi, nevalstiskās organizācijas, kā arī iedzīvotāji varētu darīt, lai veicinātu labas pārvaldības principu ieviešanu ikdienā, un veicinātu godīgu iepirkumu norisi.

Pasākumā piedalīsies arī OECD Pretkorupcijas nodaļas vecākā analītiķe France Chain, kura prezentēs  jaunāko OECD pētījumu par to, kas motivē uzņēmumus ieviest reāli darbojošās iekšējās kontroles sistēmas un ar kādiem mehānismiem to efektīvāk nodrošināt.

Lai pieteiktos dalībai tiešsaistes konferencē, KNAB aicina interesentus aizpildīt elektronisku pieteikuma anketu, kas pieejama KNAB tīmekļa vietnē www.knab.gov.lv. Konferences darba valoda ir latviešu un angļu valoda ar sinhrono tulkojumu. Dalība konferencē ir bezmaksas.

Iedzīvotājus aicinām sekot līdzi diskusijai un uzdot jautājumus ekspertiem KNAB un VAS tīmekļa vietnēs, sociālā tīkla Facebook kontos, kā arī portālā “Delfi”.

Pilna pasākuma programma

Tiešraide pieejama "4K" pasākuma sadaļā