Aģitācija Aģitācijas limiti
KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros š.g. 21. janvārī veica tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības Jēkabpils pilsētas pašvaldībā un tās kapitālsabiedrībā, tai skaitā 24 kratīšanas un sešas izņemšanas.  ­­­­

Kopumā kriminālprocesā iesaistītas sešas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību. Kriminālprocesuālo darbību laikā KNAB aizturēja četras personas, kuras šobrīd ir atbrīvotas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus: noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām. Divām personām noteikts statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess, četras personas atzītas par aizdomās turētajām. Publiskas personas institūcijai nodarītos zaudējumus KNAB aprēķinās krimināllietas izmeklēšanas gaitā.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2020. gada 21. septembrī par Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā un 177. panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i. – dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem, kā arī izkrāpušas pašvaldības finanšu līdzekļus.

KNAB izmeklēšanas interesēs detalizētāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām šobrīd nevar sniegt.

KNAB atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā. Nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat jebkurai kriminālprocesā iesaistītajai personai ir tiesības uz aizstāvību.