Valsts amatpersonu darbības kontrole

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pabeidzis pārbaudi saistībā ar publiski izskanējušajiem paziņojumiem par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” maksas autostāvvietu mēneša abonementu izmantošanā.

KNAB konstatēja, ka trīs amatpersonas – bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, bijušais Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs un bijušais Rīgas domes deputāts –  nav ievērojušas  likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (IKNL) valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Pārbaudes laikā KNAB secināja, ka Rīgas domes amatpersonas nodeva trešajai personai, t.i., vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, bezatlīdzības izmantošanai Rīgas domei piederošu mantu – SIA “Rīgas satiksme” maksas autostāvvietu mēneša abonementu. Tādējādi Rīgas domes amatpersonas rīkojās neatbilstoši ar pašvaldībai piederošu mantu un savā darbībā neievēroja IKNL noteiktos ierobežojumus valsts amatpersonām.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, pieņemot dāvanu – izmantojot Rīgas domei piederošo maksas autostāvvietu mēneša abonementu –, prettiesiski guva sev labumu un pārkāpa valsts amatpersonai noteiktos dāvanu pieņemšanas ierobežojumus.

KNAB par IKNL normu neievērošanu amatpersonas sauca pie administratīvās atbildības un piemēroja naudas sodus. Ar pilnu informāciju par pieņemtajiem lēmumiem minētajās administratīvā pārkāpuma lietās varēs iepazīties KNAB tīmekļa vietnē pēc tam, kad lēmumi būs stājušies spēkā.