Korupcijas novēršana
KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020. gadā uzsāka 39 krimināllietas un rosināja uzsākt kriminālvajāšanu pret 41 personu kopumā 23 krimināllietās. Tāpat iestāde pērn uzsāka 222 administratīvo pārkāpumu lietas un pieprasīja amatpersonām, politiskajām partijām un to apvienībām, kā arī juridiskām un fiziskām personām atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus 232 457 eiro apmērā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume: “Pandēmija izmainīja mūsu ikdienu, tomēr neapturēja cīņu ar korupciju Latvijā. Pērn biežāk izmeklētie noziedzīgie nodarījumi bija saistīti ar kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kuru atklāšana un novēršana Latvijai ir īpaši svarīga. Ne mazāk izceļams fakts, ka kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītas divas krimināllietas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu Latvijā reģistrētu uzņēmumu interesēs. 2020. gadā darbs korupcijas novēršanā un apkarošanā bija intensīvs, un arī šogad tas turpināsies, jo korupcija aizvien ir Latvijas tumšais pavadonis.”

KNAB 2020. gadā uzsāka 39 krimināllietas, un lielākā daļa, t.i., 15, no tām ierosinātas saistībā ar prettiesisku rīcību publiskas personas institūciju darbībā. Visvairāk izmeklēto noziedzīgo nodarījumu, t.i., 23 %, saistīti ar kukuļņemšanu, 15 % ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un 15 % – ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tāpat KNAB pērn nosūtīja prokuratūrai 23 krimināllietas, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret 39 fiziskām un divām juridiskām personām. Kriminālvajāšanai visbiežāk nodotas krimināllietas, kas izmeklētas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem tiesībaizsardzības institūciju un publiskas personas institūciju darbībā. Prokuratūrai nosūtītajās krimināllietās visbiežāk izmeklētie noziedzīgie nodarījumi ir saistīti ar dienesta viltojumu un kukuļdošanu – attiecīgi 18 % un 17 %.

KNAB pērn uzsāka 179 administratīvo pārkāpumu lietas par likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ierobežojumu un aizliegumu iespējamu neievērošanu un pieņēma 223 lēmumus administratīvo pārkāpumu lietās. Teju trešdaļā pārkāpumu konstatēta valsts amatpersonu prettiesiska rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu. Tāpat KNAB konstatēja neatļautu amatu savienošanu un atrašanos interešu konfliktā 147 amatpersonu darbībā, kopumā valsts amatpersonām piemērojot naudas sodus 16 640 eiro apmērā. Lai atlīdzinātu zaudējumus, kas radušies amatpersonu pretlikumīgas darbības rezultātā, KNAB pērn administratīvajās lietās pieprasīja valsts amatpersonām atlīdzināt 41 276,32 eiro.

Papildus KNAB uzsāka 43 administratīvo pārkāpumu lietas saistībā ar iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas un politisko partiju finansēšanas pārkāpumiem, kopumā piemērojot politiskajām partijām un to apvienībām, kā arī fiziskām un juridiskām personām naudas sodus 5 865 eiro apmērā. Lai valstij atlīdzinātu zaudējumus, kas radušies šo administratīvo pārkāpumu rezultātā, KNAB uzlika par pienākumu atlīdzināt zaudējumus 191 180,98 eiro apmērā.

Lai iepazītos ar pilnu 2020. gada darbības atskaiti, KNAB aicina iepazīties ar iestādes gada pārskatu, kas pieejams KNAB tīmekļa vietnē.