Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk - Birojs) 3.novembrī nosūtījis prokuratūrai krimināllietu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Atašienes pagasta padomes priekšsēdētāju.

21.oktobrī ierosināto krimināllietu pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 318.panta (Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana)[1] otrajā daļā un 326.panta (Neatļauta piedalīšanās mantiskos darījumos)[2] otrajā daļā, Birojs nosūtījis Jēkabpils rajona prokuratūrai pēc piekritības.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā Birojs konstatējis, ka valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgus amatus - Atašienes pagasta padomes priekšsēdētāja, padomes Finanšu komitejas priekšsēdētāja, Valsts un pašvaldības pasūtījuma, kā arī cenu aptaujas un konkursu izvērtēšanas pastāvīgās komisijas locekle, ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli - tīši sniegusi nepatiesu informāciju par pagasta mežu faktisko stāvokli uz inventarizācijas brīdi un organizējusi nelikumīgu izsoli 2002.gadā ar nolūku samazināt atsavināmā pašvaldības īpašuma izsoles vērtību un veicināt neatļautu mantisku darījumu, un ar izdarītajām darbībām izraisījusi smagas sekas vairāk nekā Ls 55 000 apmērā.

Birojs secinājis, ka minētās nelikumīgās darbības aizdomās turamā amatpersona varējusi izdarīt tikai, ieņemot pagasta padomes priekšsēdētājas amatu, un radījusi neuzticību valsts varai un būtisku kaitējumu pārvaldības iekārtai un ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm. Birojs uzskata, ka aizdomās turētās personas vaina viņai inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos ir pietiekami pierādīta ar visiem lietas materiāliem.

Kā drošības līdzekli aizdomās turamai personai Birojs piemērojis policijas uzraudzību.



[1] 318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.
(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

[2] 326.pants. Neatļauta piedalīšanās mantiskos darījumos

(1) Par mantiska darījuma veicināšanu vai piedalīšanos tajā, ja to mantkārīgā nolūkā vai citas personiskās ieinteresētības dēļ izdarījusi valsts amatpersona, kurai tas sakarā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegts, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.
(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.