Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk - KNAB) 2004.gada 2.jūnijā ierosināja krimināllietu par Ventspils rajona Vārves pagasta amatpersonu dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

KNAB rīcībā esošie materiāli liecina, ka pašvaldības amatpersonas 2002.gada jūlijā apzināti maldinājušas Ventspils zemesgrāmatu nodaļu, nesniedzot tai informāciju par spēkā stājušos Centrālās zemes komisijas lēmumu saistībā ar zemes gabala ieskaitīšanu brīvajās valstij piekrītošajās zemēs. Zemes gabals tika ierakstīts Zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda un iznomāts SIA.

Pirmstiesas izmeklēšanā sākotnēji KNAB konstatētie zaudējumi bija 30 000 latu, bet pēc KNAB lūguma veiktās Valsts kontroles revīzijas aprēķinātais zaudējumu apmērs ir 100 338 lati.

Krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 317.panta (Dienesta pilnvaru pārsniegšana)[1] otrajā daļā paredzētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm.



[1] 317.pants. Dienesta pilnvaru pārsniegšana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās saistītas ar vardarbību vai ar vardarbības piedraudējumu, vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.