Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūrai krimināllietu pret trīs personām par viltotu valsts iestāžu dokumentu realizēšanu.

Ilgstošas operatīvās darbības rezultātā KNAB 15.oktobrī ierosināja krimināllietu pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas[1] par viltotu izglītības un citu dokumentu realizēšanu, kas izdarīta atkārtoti personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās mantkārīgā nolūkā. Krimināllietas ietvaros tika aizturētas trīs personas - divas no tām Matīsa cietuma darbinieki.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka aizdomās turamās personas ilgstošā laika periodā realizēja viltotus mācību iestāžu vidējo un vidējo speciālo izglītību apliecinošus dokumentus, viltotas valsts valodas prasmes apliecības, kā arī apsardzes sertifikātus. Kratīšanas laikā aizturēto personu dzīves vietās izņemti realizēšanai sagatavoti viltoti valsts iestāžu dokumenti, viltojamo dokumentu sagataves un Latvijas Republikas pilsoņu pases un to kopijas.

Abiem cietuma darbiniekiem ir piemērots drošības līdzeklis paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, savukārt trešajai personai - drošības līdzeklis apcietinājums.



[1] 275.pants. Dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšana un izmantošana

(1) Par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.