Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir nosūtījis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai krimināllietu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieku un Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes amatpersonu.

KNAB lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret abām amatpersonām pēc Krimināllikuma 320.panta trešās daļas[1] par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu pēc iepriekšējas vienošanās.

Realizējot operatīvo informāciju un veicot operatīvos pasākumus, 9.augustā KNAB aizturēja Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieku, savukārt 11.augustā KNAB aizturēja Galvenās muitas pārvaldes amatpersonu.

Kukulis 4 000 ASV dolāru apmērā bija paredzēts ar muitas jautājumiem saistītu problēmu atrisināšanai, ko uzņēmās Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieks, izmantojot savus sakarus un dienesta stāvokli.

KNAB uzskata, ka aizdomās turēto personu vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā ir pierādīta ar krimināllietā savāktajiem lietiskajiem pierādījumiem un liecinieku liecībām.



[1] 320.pants. Kukuļņemšana

(1) Par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

(3) Par šā panta pirmajā un otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās saistītas ar kukuļa izspiešanu vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu.